Warmtepompen

Bij De Graaf Installatiewerken staan we klaar om u te helpen bij het kiezen en installeren van de juiste warmtepomp voor uw behoeften. Neem vandaag nog contact met ons op en investeer in een duurzamere toekomst!

Van a tot z

Maak je niet druk, wij regelen alles.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp biedt diverse voordelen die het overwegen waard zijn. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals de lucht, de grond of water, resulteert het plaatsen van een warmtepomp niet alleen in lagere energiekosten, maar vermindert het ook de CO2-uitstoot. Hierdoor draag je weer bij aan een schonere omgeving. Kortom, met een warmtepomp investeer je niet alleen in comfortabele leefomstandigheden, maar ook in een duurzamere toekomst.

0 +
Warmtepompen geplaatst
0 /5
Gemiddelde klanttevredenheid
0 +
Jaar ervaring

Wat is een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al. Een warmtepomp verplaatst warmte van de ene naar de andere plek. Met een warmtepomp wordt warmte van buiten naar binnen gehaald.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook als het buiten koud is zit er nog energie (warmte) in de buitenlucht. Om de warmte uit de lucht te halen en over te dragen aan de woning is wel elektriciteit nodig. Omdat dit maar weinig elektriciteit is ten opzichte van de warmte die geleverd wordt, is een warmtepomp een hele efficiënte warmtebron.

Hoe efficiënt een warmtepomp is wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Het is de verhouding tussen de geleverde energie gedeeld door de verbruikte energie (stroom). Hoe hoger het COP-getal, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Belangrijk om te weten is dat deze waarde staat voor het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden. Als het buiten koud is, is het rendement van de warmtepomp dus lager omdat er met dezelfde hoeveelheid stroom minder warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden.

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, zelfs als het buiten licht vriest. Je hebt ze in een split-unit en een monoblock uitvoering.

Een split-unit bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buiten-unit haalt warmte uit de buitenlucht en verplaatst deze warmte in met koudemiddel (F-gas) gevulde leidingen naar de binnen-unit in huis. In dit binnendeel wordt de warmte doorgegeven aan het afgiftesysteem. Dat kunnen radiatoren, vloerverwarming en/of een buffervat voor warm tapwater zijn.

Bij een monoblock warmtepomp vindt zowel het onttrekken als het overdragen van warmte plaats in de buiten-unit.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt zijn energie niet uit de lucht, maar uit de bodem. De warmtepomp in huis geeft de warmte door aan een afgiftesysteem, veelal vloerverwarming, waarna het afgekoelde water weer in de bodem gepompt wordt.

In de zomermaanden kan dit proces omgedraaid worden. De temperatuur van bodem is dan koeler dan de buitenlucht, waardoor grondwater de woning passief kan koelen.

Dit type warmtepompen is over het algemeen efficiënter dan lucht/water warmtepompen, maar omdat het aanleggen van een bodemenergiesysteem kostbaar is wordt dit met name toegepast bij nieuwbouwprojecten.